Dulceața devine raritate și costă mai mult în acest an din cauza înghețului devastator din primăvară

3 Min Citire
video dulceata mai putina si mai scumpa anul acesta productia de fructe grav afectata din cauza inghetului din primavara 684d0532400d2
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Dulceața devine raritate și costă mai mult în acest an din cauza înghețului devastator din primăvară

Cămara și piețele vor fi mai goale anul acesta, cu borcane de dulceață mai puține și mai scumpe, din cauza producției de fructe afectate de îngheț. Producătorii estimează o creștere a prețului cu 25%. Sortimentele de dulceață vor fi mai puține, cu o ofertă redusă de dulceață de cireșe, căpșuni sau caise.

Recolta de nuci verzi este ceva mai bună, dar prețul unui borcan va crește de la 40 la 50 de lei. Doina Herea, producător din Hilița, județul Iași, afirmă că anul acesta producția este mai slabă ca oricând, comparativ cu anul precedent în care a realizat o cantitate dublă. „Depinde cu ce fructe rămân. Sunt costuri multe, până ce o vezi în borcan și să o duci la piață să o vinzi”, adaugă aceasta.

Din cauza fructelor puține, și prețurile cresc. Borcanul cu dulceață de nuci va ajunge la 50 de lei, față de 40, anul trecut. Dulceața de cireșe amare va avea același preț, în timp ce dulceața de căpșuni va fi mai ieftină, costând 35 de lei borcanul. Totuși, și în cazul căpșunilor, vremea a afectat calitatea. „Cam slăbuț, pentru că a fost frig și nu au avut polenizare când s-au format ele”, explică Doina Herea.

Temperaturile sub zero grade din aprilie și începutul lunii mai au afectat producția de fructe. Cristina Zlati, de la Facultatea de Horticultură din Iași, menționează că soiurile mai timpurii au fost afectate de gerurile din această primăvară, ceea ce va duce la o cantitate mai mică de dulcețuri din cireșe amare sau dulceață de flori de soc.

Publicitate
Ad Image

În ferma Universității de Științele Vieții din Iași, producția a scăzut cu 90% față de anii precedenți. Petru Popa, inginer în cadrul USV Iași, arată un pom de cireș gol, confirmând că speciile compromise aproape total includ cireșul, vișinul, caisul, piersicul și parțial prunul. Pomicultorii din Moldova afirmă că ultima oară când s-au confruntat cu o producție atât de scăzută din cauza înghețului a fost în 1997.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *