„Insecte pe masă: studiul dezvăluie eșecul consumului acestora ca alternativă la carne pentru salvarea planetei.”

5 Min Citire
yuck factor eating insects rather than meat to help the planet is failing study finds 685bce104ed91
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Eșecul consumului de insecte ca alternativă la carne

Un nou studiu a constatat că eforturile recente de a încuraja consumul de insecte sunt sortite eșecului din cauza repulsiei generale a publicului față de această idee. Aceasta face puțin probabil ca insectele să ajute oamenii să renunțe la obiceiul dăunător pentru mediu de a consuma carne. Creșterea și consumul de insecte au fost promovate în ultimii ani ca o alternativă ecologică la carnea tradițională, având în vedere impactul semnificativ asupra mediului al creșterii animalelor, care este un factor principal în defrișare, responsabil pentru mai mult de jumătate din poluarea globală a apei și care poate cauza peste o treime din toate gazele cu efect de seră. Acestea sunt cifrele care trebuie respectate pentru a evita schimbările climatice devastatoare.

Cu toate acestea, costul ecologic mult mai redus al creșterii și consumului de insecte, cum ar fi greierii, lăcustele și furnicile, este puțin probabil să fie realizat, deoarece oamenii, în special în țările occidentale, rămân repugnați de ideea de a le consuma. Sondajele de opinie din SUA și Europa au arătat că, în timp ce până la 91% dintre respondenți ar fi dispuși să încerce „carnea alternativă” pe bază de plante, doar aproximativ 20% ar lua în considerare consumul de insecte.

Pe lângă factorul cultural de repulsie, studiul a identificat și bariere economice, majoritatea companiilor – cu excepția câtorva startup-uri de batoane proteice – alegând să se concentreze pe creșterea speciilor precum muștele soldat negre pentru consumul animal, mai degrabă decât pentru cel uman. „Având în vedere aceste provocări, este greu de văzut cum alimentele pe bază de insecte ar putea înlocui semnificativ opțiunile tradiționale de carne”, se afirmă în articolul publicat în revista Nature, npj Sustainable Agriculture.

Deși mulți oameni își exprimă dorința de a consuma alimente produse sustenabil, relativ puțini în țările occidentale au adoptat vegetarismul sau veganismul. Între timp, consumul global de carne este așteptat să crească în decadelor următoare, pe fondul cererii crescânde din partea unei cohorte recent îmbogățite din țări precum China, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra terenurilor, cursurilor de apă și climei.

Publicitate
Ad Image

„Avem resurse limitate și trebuie să le dedicăm celor mai promițătoare alternative”, a declarat Dustin Crummett, coautor al studiului și director executiv al Insect Institute. „Se dovedește că insectele crescute la fermă au un scor constant cel mai scăzut dintre orice substitute pentru carne, iar piața efectivă pentru acestea este incredibil de mică, chiar și în locurile care au o tradiție de a consuma insecte.”

Crummett a adăugat că, deși s-au făcut unele eforturi de a include insectele în produse precum batoane snack și pâine, acestea nu sunt transformate în produse care să înlocuiască efectiv consumul de carne. „Toată discuția despre consumul de insecte nu a avut un impact semnificativ. Oamenii continuă să aibă o reacție adversă puternică la insecte, iar nu există o istorie culturală în acest sens”, a spus el. „Schimbarea tradițiilor culinare adânc înrădăcinate și a reacțiilor de repulsie este greu de realizat dintr-o abordare de sus în jos.”

Puține guverne au făcut pași semnificativi pentru a reduce consumul de carne, în ciuda impactului său enorm asupra mediului, temându-se de reacții politice negative. Totuși, Danemarca a oferit un model posibil, dezvăluind în 2023 un plan de reducere a consumului de carne și de sprijinire a ofertei de alimente pe bază de plante. „Alimentele pe bază de plante sunt viitorul”, a declarat Jacob Jensen, ministrul danez pentru alimentație, agricultură și pescuit. „Dacă vrem să reducem amprenta climatică din sectorul agricol, atunci cu toții trebuie să consumăm mai multe alimente pe bază de plante.”

Crummett a spus că planul danez reprezintă un bun punct de plecare pentru a crea o alternativă la simpla speranță că oamenii vor trece la consumul de insecte. „Trebuie să întâlnim oamenii acolo unde se află”, a subliniat el. „Trebuie să facem lucrurile ușoare și gustoase, nu doar să moralizăm și să-i certăm pe oameni. Odată ce vor exista produse alternative care sunt mai bune din punct de vedere al gustului, prețului și convenienței, vom obține unele progrese în reducerea impactului creșterii animalelor.”

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *