Remus Ștefureac demontează mitul mâncării din perioada comunistă
În cadrul emisiunii „În fața ta”, Remus Ștefureac, directorul general al INSCOP, a discutat despre nostalgia românilor față de comunism, evidențiind că miturile legate de calitatea alimentelor din acea perioadă nu se susțin. El a subliniat că, în anii ’80, mâncarea era adesea de calitate inferioară, deoarece cele mai bune produse erau exportate, iar controalele de calitate erau inexistente.
Calitatea alimentelor în perioada comunistă
Ștefureac a afirmat că „mâncarea era plină de neajunsuri”, menționând că nu exista un sistem de verificare a calității alimentelor. „Tot ce era bun se exporta, iar pentru consumul intern se foloseau ingrediente de calitate îndoielnică”, a explicat el. De asemenea, a adus în discuție experiențele personale și ale altora, cum ar fi cele ale lui Radu Paraschivescu, care au confirmat că, în acea perioadă, se foloseau adesea „mortăciuni” în preparate.
Nostalgia și ajutorul comunitar în comunism
Referitor la un sondaj care arată că 80% dintre respondenți consideră că oamenii se ajutau mai mult în perioada comunistă, Ștefureac a afirmat că acest lucru poate fi adevărat din cauza contextului social. „Într-o societate totalitară, oamenii încercau să se sprijine reciproc, folosind inclusiv mici acte de corupție pentru a supraviețui”, a declarat el.
Provocările sociale actuale
Remus Ștefureac a subliniat că și în prezent există români care se confruntă cu dificultăți, în special în zonele rurale și în orașele mici, unde condițiile de trai sunt precare. El a menționat că mulți dintre aceștia nu mai au speranțe pentru viitor, iar emigrarea tinerilor a agravat situația. „Este o dezamăgire perpetuă, iar factorii psihologici merită o abordare constructivă”, a adăugat el.
Concluzie
Declarațiile lui Remus Ștefureac pun în evidență complexitatea percepțiilor despre perioada comunistă și subliniază provocările continue cu care se confruntă societatea românească contemporană.


