Scăderea puterii de cumpărare afectează sectorul HoReCa
Un sondaj recent indică o tendință alarmantă în rândul românilor, care renunță la mesele în oraș din cauza scăderii puterii de cumpărare. Studiul realizat de Bookingham relevă că majoritatea respondenților consideră mesele la restaurant ca fiind prima opțiune la care renunță pentru a economisi bani.
Preferințele consumatorilor în context economic
Conform sondajului, 74% dintre români au declarat că prețurile ridicate le afectează frecvența ieșirilor în oraș. Doar 47% dintre respondenți aleg un restaurant în funcție de calitatea produselor, în timp ce 28% prioritizează raportul calitate/preț.
Cheltuielile medii pentru mese în oraș
Studiul arată că 54% dintre români cheltuiesc între 70 și 150 de lei pe persoană pentru o masă în oraș, iar 21% alocă maximum 70 de lei. În ceea ce privește bacșișul, 77% dintre clienți oferă sub 10%, iar unul din zece nu lasă deloc bacșiș.
Perspective sumbre pentru sectorul HoReCa
În contextul înrăutățirii nivelului de trai, 43% dintre respondenți au afirmat că mesele în oraș sunt primul lucru la care renunță în cazul în care trebuie să facă economii.
Metodologia studiului
Studiul a fost realizat de Bookingham și analizat de Except Friday în perioada august-septembrie 2025, pe un eșantion de 500 de respondenți cu vârste între 18 și 65 de ani, asigurându-se astfel relevanța și reprezentativitatea la nivel național.
Impactul acestor tendințe sugerează o posibilă criză în sectorul HoReCa, cu implicații semnificative pentru restaurante și servicii de alimentație publică în România.


