Consumul de alcool la cimpanzei
Un nou studiu publicat în revista Science Advances a descoperit că cimpanzeii sălbatici consumă frecvent alcool atunci când se hrănesc cu fructe bine coapte. Conform cercetării, atracția oamenilor pentru băuturile alcoolice ar putea avea rădăcini adânci în evoluție.
Echivalentul unei halbe de bere pe zi
O echipă de biologi de la Universitatea din California, Berkeley, a analizat fructele preferate de cimpanzei în Uganda și Coasta de Fildeș. Rezultatele arată că fructele coapte din 20 de specii studiate conțin, în medie, 0,3% alcool. Fiecare cimpanzeu consumă, în medie, 4,5 kilograme de fructe zilnic, ceea ce corespunde cu un aport mediu de 14 grame de alcool, echivalentul unei halbe de bere.
Posibile rădăcini ale obiceiurilor umane
Cercetătorii au observat că cimpanzeii sălbatici din Africa de Vest consumă fructe fermentate, un comportament ce ar putea oferi indicii despre originile obiceiurilor umane legate de consumul de alcool în contexte sociale. Alcoolul stimulează eliberarea de dopamină și endorfine, provocând sentimente de fericire și relaxare. Este posibil ca și cimpanzeii să obțină beneficii similare.
Legătura cu cercetările anterioare
Studiul actual nu este primul care asociază cimpanzeii cu alcoolul. În 2015, o cercetare a arătat că unii cimpanzei furau și consumau sevă de palmier fermentată. În noua cercetare, autorii subliniază că alcoolul din fructele coapte nu are o concentrație suficientă pentru a-i ameți pe cimpanzei și nu le oferă un avantaj direct în supraviețuire.
Aceste descoperiri sugerează că comportamentele legate de consumul de alcool au rădăcini adânci în evoluție, oferind un nou context pentru înțelegerea obiceiurilor umane.

