Cererea experților din industrie: diferențierea produselor cu nicotină, fundamentată pe cercetări științifice.

3 Min Citire
reglementari bazate pe stiinta specialistii industriei cer diferentiere intre produsele cu nicotina 6865111b1d0d4
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Cererea experților din industrie: diferențierea produselor cu nicotină, fundamentată pe cercetări științifice

Reducerea riscurilor asociate consumului de nicotină este o abordare susținută de specialiști în sănătate publică și reprezentanți ai industriei, care ar trebui luată în considerare în politicile de control al fumatului. Aceștia afirmă că produsele alternative la fumat, precum cele fără ardere și cu un profil toxicologic redus, pot contribui la diminuarea efectelor nocive asociate fumatului. Tikki Pangestu, fost director de cercetare și cooperare în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat: „Produsele de reducere a riscurilor sunt mult mai puțin dăunătoare pentru sănătatea oamenilor. Sunt cu aproximativ 95% mai puțin dăunătoare decât țigările.” Pangestu a subliniat că reducerea riscurilor este o strategie deja aplicată în diverse domenii ale medicinei și siguranței publice, oferind exemple precum vaccinarea sau utilizarea prezervativelor.

Reprezentanții industriei tutunului susțin că diferențierea produselor în funcție de gradul de risc ar trebui să fie reflectată și în politicile de reglementare. Summer Hanna, responsabilă de reglementare științifică în cadrul BAT, a afirmat: „O reglementare care le tratează în același mod reduce oportunitatea sau capacitatea consumatorului de a avea acces la produse mai puțin nocive.” Ea a accentuat importanța tratamentului și comunicării în jurul acestor produse pentru a crea o alegere informată pentru consumatori și a facilita tranziția de la fumat la produse cu risc redus.

În unele țări, autoritățile au implementat reglementări care recunosc diferențele între produse. De exemplu, în Suedia, rata fumatului a scăzut sub 5%, iar țara este considerată ‘nefumătoare’. În contrast, în alte regiuni, produsele alternative sunt interzise sau tratate similar cu produsele clasice, ceea ce limitează tranziția fumătorilor către opțiuni cu risc redus. Chris Junker, coordonatorul diviziei Life Sciences din BAT, a declarat: „În locurile unde avem reglementări progresive, vedem progrese, creșterea acestor categorii și scăderea ratelor fumatului.” El a adăugat că în regiunile unde aceste categorii sunt practic interzise, nu se observă scăderi ale fumatului, ci, dimpotrivă, comerț ilicit și alte probleme.

Clive Bates, expert în politici publice de sănătate, a avertizat că interzicerea produselor cu risc redus ar putea avea consecințe neintenționate: „Dacă interzici aceste produse, practic îi trimiți pe oameni să caute un furnizor ilegal, ceea ce nu este deloc de ajutor.” El a subliniat, de asemenea, importanța informării clare și accesibile: „Dacă oamenii știu că aceste produse sunt mult mai puțin riscante și că înlocuiesc fumatul, și că sursa acestor informații este una de încredere, atunci asta devine o informație utilizabilă, care le schimbă comportamentul.”

Publicitate
Ad Image
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *