Deliciul prunelor: Rețetă autentică din inima Ardealului

3 Min Citire
lichiu cu prune o reteta traditionala din ardeal 68a8a209d1aed
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Introducere în rețeta de lichiu cu prune

Rețeta de lichiu cu prune este un desert tradițional din bucătăria ardelenească, care folosește ingrediente simple și accesibile. Această prăjitură poate fi preparată cu ușurință acasă, având un gust delicios datorită prunelor coapte.

Ingrediente necesare

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
  • 250 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 70 g unt topit (sau untură)
  • un praf de sare
  • coajă rasă de lămâie (opțional)
  • 1 plic zahăr vanilat

Pentru umplutură:

  • 700–800 g prune coapte, tăiate în jumătăți
  • 2-3 linguri zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)

Pentru uns deasupra:

Publicitate
Ad Image
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingură smântână grasă (opțional)

Mod de preparare

Pentru început, pregătește aluatul. Freacă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț. Lasă să dospească timp de 10-15 minute. Într-un vas mare, cerne făina și adaugă sarea, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și ouăle. Toarnă maiaua activată, apoi laptele călduț în tranșe, frământând constant. Adaugă untul topit și continuă să frămânți până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperă vasul și lasă aluatul să dospească timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Între timp, pregătește prunele. Spală-le, curăță-le de sâmburi și taie-le în jumătăți. Dacă sunt foarte zemoase, amestecă-le ușor cu zahăr și scorțișoară și lasă-le 10 minute să-și lase sucul.

Montare și coacere

Întinde aluatul dospit într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu untură, într-un strat gros de 1-1,5 cm. Aranjează jumătățile de prune cu partea tăiată în sus, presând ușor în aluat. Bate oul cu laptele (și smântâna, dacă folosești) și unge aluatul printre prune. Presară zahăr și scorțișoară deasupra, după gust. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 de minute, până când aluatul este copt și rumen, iar prunele sunt ușor caramelizate.

După coacere, lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi taie-o în pătrate sau dreptunghiuri. Poate fi pudrată cu zahăr vanilat sau servită alături de un pahar cu lapte rece, compot sau cafea. Aceasta rămâne delicioasă și a doua zi, având o textură moale și pufoasă.

Concluzie

Lichiu cu prune este un desert savuros din inima Ardealului, care îmbină tradiția cu aromele proaspete ale prunelor, oferind o experiență culinară de neuitat.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *