Doar 10% din carnea de porc provine din România. Specialiștii prevăd creșteri de prețuri – cât ne va costa sărbătoarea de Crăciun?

1 Min Citire
doar 10 din carnea de porc este romaneasca expertii se asteapta la noi scumpiri cat am putea ajunge sa platim de craciun 68d78d1a7966a
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Importurile de carne de porc în România

România continuă să importe cantități semnificative de carne de porc, în ciuda existenței numeroaselor ferme pe teritoriul național. Conform datelor, doar 10% din carnea de porc disponibilă în magazine provine din producția locală. Producătorii români acuză autoritățile de preferința acordată samsarilor, ceea ce conduce la importuri din străinătate la prețuri ridicate.

Consumul de carne de porc în România

Carnea de porc este cea mai consumată de către români, cu un consum mediu anual de aproximativ 38 de kilograme pe persoană. Majoritatea acesteia provine din importuri, în special din Spania și Germania.

Previziuni de creștere a prețurilor

În ciuda faptului că carnea de porc se află pe lista produselor cu adaos plafonat, experții anticipează o creștere a prețurilor. Aceasta se datorează creșterii cererii în perioada sărbătorilor de iarnă. Prețul actual al unui kilogram de carne de porc se află în jur de 20 de lei, iar estimările sugerează că acesta ar putea ajunge la 40 de lei în următoarele luni.

Concluzie

Creșterea continuă a importurilor și a prețurilor pentru carnea de porc ar putea afecta semnificativ bugetele gospodăriilor românești în perioada sărbătorilor, generând îngrijorări în rândul consumatorilor.

Publicitate
Ad Image
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *