Mexicanii inovează în lumea tortillas: De ce își doresc o variantă care să reziste fără refrigerare

5 Min Citire
mexicanii experimenteaza cu tortilla de ce vor o varianta care sa reziste mult timp fara a fi pastrata la frigider 6834d6f508f04
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Mexicanii inovează în lumea tortillas

Cercetătoarea Raquel Gomez studiază microorganismele care permit conservarea tortillei timp de mai multe săptămâni fără a fi nevoie de refrigerare, un proiect dedicat luptei împotriva malnutriției în zonele sărace ale Mexicului. Tortilla, alimentul de bază al bucătăriei locale, este consumată zilnic de aproximativ 98% dintre cei 129 de milioane de mexicani.

Raquel Gomez, doctor în cercetare medicală la Ciudad de Mexico, explică că tortilla a fost creată cu gândul la persoanele vulnerabile care nu dispun de frigider. În Mexic, 13,9% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani suferă de malnutriție cronică, iar acest procent ajunge la 27,4% în comunitățile indigene.

Noua tortilla, care nu necesită refrigerare, a fost dezvoltată prin amestecarea făinii tradiționale de grâu cu probiotice, microorganisme benefice pentru sănătate. Aceasta poate fi păstrată până la o lună fără frigider, mult mai mult decât variantele tradiționale. Deși produsul nu este încă comercializat, beneficiile sale ar putea ajuta comunități precum cea a Teresei Sanchez, o femeie din comunitatea indigenă mayașă tseltal, care nu are frigider.

Teresa, locuind în Oxchuc, Chiapas, unde peste 90% din populație nu are acces la frigidere, folosește metode tradiționale de conservare a alimentelor. Aceasta își organizează mesele astfel încât să conserve mâncarea și să evite risipa.

Publicitate
Ad Image

Raquel Gomez a brevetat tortilla în 2023, iar UNAM a semnat un contract cu o companie pentru comercializarea alimentului. Deși acordul a eșuat din cauza decesului principalilor acționari, Gomez continuă să caute parteneri pentru a distribui invenția, fiind convinsă că va reuși să convingă consumatorii de beneficiile acesteia.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *