Nestlé, acuzată că pune în pericol sănătatea bebelușilor

5 Min Citire
nestle accused of risking health of babies for profit over added sugar in cereals sold in african countries 691c67af16438
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Nestlé acuzată că pune în pericol sănătatea bebelușilor

Nestlé este acuzată că adaugă zahăr în majoritatea cerealelor pentru bebeluși vândute în Africa, conform unei investigații realizate de activiști care afirmă că firma „pune sănătatea bebelușilor africani în pericol pentru profit”. Aceste acuzații vin pe fondul creșterii ratei obezității infantile pe continent, ceea ce a generat cereri ca Nestlé să elimine complet zahărul adăugat din produsele sale pentru bebeluși.

Cifrele din investigație

Public Eye, un grup elvețian care se descrie ca o organizație de justiție globală, a realizat un studiu în care cercetătorii au colaborat cu activiști din peste 20 de țări africane pentru a achiziționa 94 de mostre de produse Cerelac destinate copiilor de peste șase luni. Analizele de laborator au relevat că mai mult de 90% din cerealele pentru bebeluși conțin zahăr, cu o medie de 6g, adică o linguriță și jumătate, per porție. Cele mai multe produse fără zahăr adăugat erau importate și fuseseră destinate inițial vânzării în Europa, cu excepția a două variante recent lansate în Africa de Sud. Cantitatea de zahăr adăugat a variat de la aproximativ 5g pe porție pentru produsele din Egipt, Madagascar, Africa de Sud, Malawi și Nigeria, până la 7,5g pentru un produs vândut în Kenya.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru alimentele destinate copiilor sub trei ani, acestea ar trebui să nu conțină „zaharuri sau agenți de îndulcire adăugați”, deoarece există riscul formării unor preferințe pe termen lung pentru alimentele îndulcite. O investigație realizată de Public Eye în aprilie 2024 a arătat că Nestlé adaugă zahăr și miere în produsele de lapte și cereale pentru bebeluși vândute în Asia, Africa și America Latină, în timp ce produsele echivalente din țările mai bogate nu conțin zahăr adăugat.

Reacția Nestlé la acuzații

Într-o scrisoare adresată directorului executiv al Nestlé, Philipp Navratil, 19 organizații africane de societate civilă și consumatori au subliniat că „știți cum să faceți lucrurile diferit. Dar ați luat o decizie deliberată de a hrăni copiii din Africa cu opțiuni mai puțin sănătoase.” Nestlé a declarat că intenționează să introducă versiuni de Cerelac fără zahăr adăugat în toate piețele, însă activiștii consideră că aceasta este „prea puțin, prea târziu” și cer companiei să înceteze adăugarea zahărului în produsele pentru bebeluși.

Publicitate
Ad Image

„Prin adăugarea zahărului în cerealele pentru bebeluși, Nestlé pune sănătatea bebelușilor africani în pericol pentru profit”, au adăugat aceștia, acuzând compania de contribuția la „o catastrofă de sănătate publică prevenibilă” și de răspândirea unei epidemii de boli non-comunicabile legate de dietă în întreaga Africă.

Argumentele Nestlé pentru adăugarea zahărului

Peggy Diby, șefa globală a relațiilor corporative pentru Nutriția Nestlé, a declarat că acuzațiile sunt nefondate și sugerează acțiuni contrare valorilor companiei. Ea a afirmat că produsele Nestlé respectă limitele stabilite de reglementările naționale din țările vizate. În ultimul an, Nestlé a introdus 14 variante de Cerelac fără zahăr adăugat în India și accelerează implementarea variantelor fără zahăr în țările africane. Diby a contestat nivelurile de zahăr identificate, sugerând că acestea includ zaharuri naturale din lapte, cereale și fructe.

„Cea mai mare provocare în Africa nu este obezitatea, ci malnutriția”, a subliniat ea, menționând deficiența de fier ca o preocupare particulară. „Suntem aici pentru a oferi soluții adaptate vârstei care contribuie la combaterea malnutriției.” Dr. Sara Colombo Mottaz, șefa globală a afacerilor medicale, de reglementare și științifice la Nutriția Nestlé, a adăugat că cerealele fortificate joacă un rol esențial în furnizarea micronutrienților necesari.

Concluzie

Acuzațiile aduse Nestlé privind adăugarea zahărului în produsele pentru bebeluși subliniază o problemă serioasă de sănătate publică în Africa, ridicând întrebări despre etica companiei în ceea ce privește nutriția copiilor. Impactul acestor practici asupra sănătății bebelușilor și asupra tendințelor de obezitate și malnutriție va necesita o atenție și o acțiune urgentă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *