Sărbătoarea internațională a gastronomiei și vinurilor românești
Președintele Nicușor Dan a promulgat, vineri, legea prin care Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc este celebrată și la nivel internațional. Aceasta va fi marcată prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.
Actul normativ adoptat completează articolul 3 din Legea nr. 79/2019, care instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. Conform legii, „Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi marcată și de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente și programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale”.
Legea stipulează că autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și alte instituții ale statului, pot sărbători această zi prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești.
În acest sens, autoritățile pot contribui la organizarea acestor acțiuni prin acordarea de sprijin logistic și alocarea de fonduri din bugetele proprii, în limita alocațiilor bugetare aprobate.
Actul normativ definește, de asemenea, vinul românesc ca fiind „vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
Pe 25 iunie 2024, Senatul a adoptat proiectul de lege în calitate de prim for sesizat, iar pe 7 mai 2025 a fost adoptat decizional de Camera Deputaților.


