Supă de homar și supă de ceapă, delicatesuri pe masa astronauților francezi de la ISS
În conformitate cu standardele exigente ale gastronomilor francezi, mesele pe care le va savura astronauta franceză Sophie Adenot la Stația Spațială Internațională (ISS) sunt cu adevărat dincolo de pământ. În anul 2026, Adenot va putea degusta preparate clasice franceze precum supă de homar, foie gras și supă de ceapă, toate pregătite special pentru ea de chef-ul Anne-Sophie Pic, care deține 10 stele Michelin.
Pe lângă acestea, meniul va include velouté de nap și haddock, pui cu boabe tonka și polenta cremoasă, precum și o cremă de ciocolată cu floare de alune, conform informațiilor oferite de Agenția Spațială Europeană.
Alimentele livrate la ISS trebuie să respecte specificații stricte; acestea nu pot fi friabile sau prea grele și trebuie să poată fi păstrate timp de doi ani. Fructele și legumele proaspete sunt disponibile doar atunci când o nouă navetă ajunge cu provizii, astfel că majoritatea meselor din spațiu sunt conserve, ambalate vid sau liofilizate dintr-un set de opțiuni furnizate de agențiile spațiale.
Pentru a adăuga un plus de savoare, o masă din zece este preparată pentru membrii echipajului conform gusturilor lor personale. Adenot a declarat: „În timpul unei misiuni, împărtășirea preparatelor noastre este o modalitate de a-i invita pe colegii de echipaj să învețe mai multe despre cultura noastră. Este o experiență de legătură foarte puternică.”
Meniul a fost dezvoltat de chef Anne-Sophie Pic, care a descris această provocare ca fiind „exaltantă” și a inclus patru antreuri, două feluri principale și două deserturi. Adenot, în vârstă de 42 de ani și fost pilot de elicopter, este programată să sosească la ISS pentru prima sa misiune în 2026.
Recent, un grup de astronauți de la NASA s-a întors pe Pământ în martie, după ce au fost blocați neașteptat pe ISS timp de mai bine de nouă luni din cauza problemelor cu nava Starliner de la Boeing.

