Tradiții românești protejate la nivel european

2 Min Citire
video traditii romanesti cu protectie europeana cum se prepara carnatii de plescoi placinta dobrogeana sau pita de pecica 6938802cdbb19
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Produse Tradiționale Românești Protejate la Nivel European

Din ce în ce mai multe produse tradiționale românești beneficiază de protecție la nivel european, fiind rezultatul unor rețete transmise din generație în generație de comunități locale. Printre acestea se numără cârnații de Pleșcoi, plăcinta dobrogeană și pita de Pecica, preparate care sunt realizate conform tehnicilor tradiționale păstrate de sute de ani.

Cârnații de Pleșcoi

În Buzău, la Pleșcoi, cârnații sunt fabricați manual, conform unor reguli vechi. În sezonul rece, se dă startul producției, iar carnea de oaie și vită este amestecată în proporții precise pentru a respecta caietul de sarcini. „Cârnații de Pleșcoi trebuie să îndeplinească anumite criterii: 70% carne de oaie și 30% carne de vită, sare, usturoi, cimbru, boia dulce, boia iute și piper”, explică un producător local. Afumarea cârnaților, un proces esențial, se face lent, timp de mai multe zile, folosind lemn de esență tare, cum ar fi fagul.

Plăcinta Dobrogeană

Un alt produs certificat IGP este plăcinta dobrogeană, care se prepară de peste 150 de ani în gospodăriile din Tulcea și Constanța. Rețeta include foi de plăcintă, brânză dulce și sărată, zahăr și stafide, fiind gătită cu atenție, conform unei tradiții de familie.

Pita de Pecica

În Arad, pita de Pecica, un alt produs tradițional de renume, este realizată astăzi în doar trei brutării. Toate procesele de producție sunt efectuate manual, ceea ce contribuie la caracterul unic al acestui produs. Aceasta are o coajă crocantă și un miez bine aerat, fiind coaptă în vatră, ceea ce îi conferă un gust deosebit.

Publicitate
Ad Image

Produse Recent Incluse în Lista UE

Recent, Uniunea Europeană a inclus și „Cârnații din topor” din județul Vâlcea pe lista produselor românești protejate, aducând astfel un plus de valoare și recunoaștere acestor tradiții culinare.

Tradițiile românești protejate la nivel european nu doar că conservă rețete vechi, dar contribuie și la dezvoltarea comunităților locale, asigurându-le un loc în peisajul gastronomic european.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *