Tiramisu cu cremă de dovleac și un strop de scorțișoară

3 Min Citire
tiramisu cu crema de dovleac si aroma de scortisoara 68e79fa0b11db
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Tiramisu cu cremă de dovleac și scorțișoară

O reinterpretare de toamnă a celebrului desert italian, Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară, oferă o combinație de arome catifelate și parfumate.

Ingrediente

Pentru piureul de dovleac:

  • 400 g dovleac plăcintar
  • 1 lingură zahăr brun
  • ½ linguriță scorțișoară
  • un praf de nucșoară

Pentru crema de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă (neîndulcită)
  • 3 gălbenușuri
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură lichior Amaretto sau rom (opțional)

Pentru asamblare:

Publicitate
Ad Image
  • 200 g pișcoturi Savoiardi
  • 150 ml cafea tare
  • 1 linguriță cacao pudră pentru decor
  • 2 linguri frișcă pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Coace dovleacul tăiat cuburi la 180°C până devine moale și ușor caramelizat. Pasează-l fin cu un blender și amestecă-l cu zahărul brun, scorțișoara și nucșoara. Lasă să se răcească complet pentru a intensifica aroma.

Prepararea cremei

După ce dovleacul s-a răcit, pregătește crema. Într-un bol așezat pe baie de aburi, amestecă gălbenușurile cu zahărul pudră până devin o cremă densă și deschisă la culoare. După ce s-a răcit, bate smântâna lichidă până devine frișcă fermă.

Încorporează mascarponele, extractul de vanilie, scorțișoara și, dacă dorești, lichiorul în amestecul de gălbenușuri. Adaugă piureul de dovleac rece și frișca bătută, amestecând ușor până obții o cremă aerată și fină.

Asamblarea desertului

Prepară o cafea tare și las-o să se răcească. Trece rapid fiecare pișcot prin cafeaua rece, fără a le lăsa să se înmoaie prea mult. Așază un strat de pișcoturi într-un vas de sticlă sau în pahare individuale.

Pune un strat generos de cremă de dovleac, apoi repetă: pișcoturi – cremă, terminând cu un strat gros de cremă. Presară cacao pudră cernută fin deasupra și, opțional, adaugă un praf de scorțișoară sau câteva fâșii de dovleac confiat pentru un plus de farmec.

Lasă Tiramisu cu cremă de dovleac la frigider pentru aproximativ 4 ore (ideal peste noapte) pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Concluzie

Tiramisu cu cremă de dovleac și scorțișoară este un desert perfect pentru sezonul de toamnă, combinând arome tradiționale cu o notă modernă, ideal pentru a fi savurat în compania celor dragi.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *